Tuesday, April 12, 2005

Διαβάζοντας διάφορα άρθρα σήμερα το απόγεμα έπεσα πάνω στο παρακάτω, το οποίο και μεταφέρω αυτούσιο. Όχι προς ενημέρωση αλλά προς υπενθύμιση…
Μια διαρκής υπενθύμιση της μεγαλύτερης ανθρώπινης διαπλοκής . Αυτής της συγκάλυψης. Αυτή που μας κάνει όλους συνυπεύθυνους.

Λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο του Ριάντ δεσπόζει ένα μοναδικό 10οροφο κτίριο. Την ημέρα θυμίζει μια αντεστραμμένη πυραμίδα. Τη νύχτα καθώς φωτίζεται μοιάζει με ιπτάμενο δίσκο που προσγειώθηκε στην καρδιά της ερήμου.

Πρόκειται για το υπουργείο Εσωτερικών της Σαουδικής Αραβίας. Πολλοί κάτοικοι της πόλης πιστεύουν ότι στα υπόγεια του κτιρίου πραγματοποιούνται βασανισμοί κρατουμένων. Όπως μας είπε ένας δυτικός διπλωμάτης, αρκετές φορές ύποπτοι για διάφορα εγκλήματα oδηγούνται σε κτίρια σαν αυτό και ίσως περάσουν ημέρες ή εβδομάδες έως ότου ενημερωθούν οι συγγενείς τους. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως η διεθνής αμνηστία και η Human Right Watch καταγγέλλουν συχνά τη Σαουδική Αραβία για βασανιστήρια και εκτελέσεις κρατουμένων. Παρόλα αυτά η εικόνα ότι η Δύση στο σύνολό της καταδικάζει τέτοιου είδους ενέργειες δεν πείθει όλους τους Σαουδάραβες.


Πριν από μερικές εβδομάδες η αμερικανική εφημερίδα Νιου Γιορκ Τάιμς υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ σκέφτονται να μεταφέρουν κρατούμενους από τη βάση του Γκουαντάναμο σε χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, η Υεμένη και το Αφγανιστάν. Αμερικανός αξιωματούχος που μίλησε στην εφημερίδα αποκάλυψε ότι η πρακτική εξαγωγής κρατουμένων σε χώρες όπου πραγματοποιούνται βασανιστήρια ξεκίνησε επί προεδρίας Μπιλ Κλίντον από τη CIA. Ο Τζορτζ Μπους με ειδική απόφαση απλώς διευκόλυνε τη διαδικασία εξαγωγής κρατουμένων.


Οι χώρες της Δύσης όμως δεν προμηθεύουν μόνο κρατούμενους αλλά συχνά και τα ίδια τα όργανα βασανισμού. Σύμφωνα με την Διεθνή Αμνηστία αμερικανικές και βρετανικές εταιρείες που κατασκευάζουν συσκευές ηλεκτροσόκ έχουν λάβει άδεια εξαγωγών στη Σαουδική Αραβία. Γκλομπ, χειροπέδες και σιδηρογροθιές φτάνουν σε μεγάλες ποσότητες από χώρες της Ευρώπης και τις ΗΠΑ. «Βασανιστήρια δεν πραγματοποιούνται μόνο στη Σαουδική Αραβία» μας έλεγε ένας νεαρός Σαουδάραβας θυμίζοντάς μας τις εικόνες του Άμπου Γκράιμπ και του Γκουαντάναμο.

Ημέρες οικονομικής δόξας
Αποστολή στη Σαουδική Αραβία, Άρης Χατζηστεφάνου

2 comments:

Anonymous said...

Ντροπή. ¨Αλλη μια φορά βλέπουμε τον τρόπο που λειτουργεί το παγκόσμιο σύστημα. Ας κάνουμε κάτι ΤΩΡΑ.

Anonymous said...

σκέφτομαι πόσο εύσχημα αποφεύγουν το χαρακτηρισμό του βασανιστή κάποιοι υπουργοί και πρωθυπουργοί, που ρίχνουν μπροστά στα μάτια φτωχών πολιτών, φτωχών συνταξιούχων τα αγαθά μιας άκρατης καταναλωτικής κοινωνίας, αναγκάζοντας τους από την άλλη σε λιτότητα για το "καλό" του τόπου τους.