Tuesday, December 29, 2009

Μια άλλη Ελλάδα

ΕΘΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ, ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ «ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ» http://www.snfoundation.com/

Το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» έχει την ευχαρίστηση να ανακοινώσει την πρόθεσή του να συνεργαστεί με την Πολιτεία, χρηματοδοτώντας εξ ολοκλήρου τις μελέτες, την κατασκευή και τον πλήρη εξοπλισμό τριών μεγάλων εθνικών έργων στο Δέλτα Φαλήρου, σε έκταση περίπου 200.000 τ.μ., με τις πλέον σύγχρονες, διεθνείς προδιαγραφές, τα οποία θα παραχωρηθούν στη χρήση της ελληνικής κοινωνίας και στα οποία θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στη δυνατότητα πρόσβασης και χρήσης των εγκαταστάσεων από άτομα με ειδικές ανάγκες.
ΕΘΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ «ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ». Το έργο θα περιλαμβάνει την Εθνική Συλλογή, την αναδρομική και την τρέχουσα Εθνική Βιβλιογραφία και πολλούς άλλους τίτλους, της υπάρχουσας Βιβλιοθήκης. Η Βιβλιοθήκη αυτή θα είναι από τις πλέον σύγχρονες και θα εξυπηρετεί, μέσω Διαδικτύου, χρήστες σε όλα τα μέρη της Ελλάδας και του εξωτερικού.
ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ «ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ». Έργο εφάμιλλο των κορυφαίων διεθνών καλλιτεχνικών σκηνών, που θα διαθέτει εξαιρετική ακουστική και τον πλέον σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό.
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ «ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ». Το έργο προβλέπει τη δημιουργία «πράσινης» ζώνης, όπoυ θα διοργανώνονται ποικίλες πολιτιστικές, εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις.
Λόγω του μεγέθους, της πολυπλοκότητας αλλά και των πόρων που απαιτούνται για την υλοποίηση των έργων, θα προηγηθεί η εκπόνηση προκαταρκτικής μελέτης, η οποία θα εξετάσει όλες τις παραμέτρους, σε συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία και τις Υπηρεσίες. Εφόσον η μελέτη αυτή -κατά την κρίση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος- ολοκληρωθεί με επιτυχία, το Ίδρυμά μας θα είναι σε θέση να δεσμευτεί οριστικά για την υλοποίηση των έργων και να υπογράψει το σχετικό μνημόνιο συνεργασίας (MoU) με όρους και προϋποθέσεις που θα συμφωνηθούν αμοιβαία με τους αρμόδιους φορείς και θα εξασφαλίζουν την άριστη λειτουργία των έργων.

Το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» είναι διεθνής κοινωφελής οργανισμός, ο οποίος από την ίδρυσή του το 1996 (έτος θανάτου του αειμνήστου ιδρυτή του Σταύρου Νιάρχου) έως και σήμερα αναλαμβάνει δραστηριότητες σε τέσσερις, κυρίως, τομείς: κοινωνική πρόνοια, παιδεία, υγεία, τέχνες και πολιτισμό, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος σε προσπάθειες οι οποίες αφορούν τα λιγότερο προνομιούχα στρώματα του πληθυσμού και ευνοώντας κυρίως προγράμματα για παιδιά και ηλικιωμένους. Πραγματοποιεί δωρεές σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς παγκοσμίως και στηρίζει επίσης επίλεκτα προγράμματα,, πολλά από τα οποία προάγουν, διατηρούν και συντηρούν την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά και την παράδοση.

Kοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης
Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών http://www.onassis.gr/

Στις 25 Ιανουαρίου 2002 υπεγράφη σύμβαση με το αρχιτεκτονικό γραφείο "ARCHITECTURE STUDIO" που εδρεύει στο Παρίσι, για την σύνταξη προμελέτης ενός πολιτισμικού κέντρου ονομασθέντος «Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών»

Η επιλογή των αρχιτεκτόνων έγινε κατόπιν προσκλήσεως διεθνούς εκδηλώσεως ενδιαφέροντος για συμμετοχή σε διαγωνισμό για την προκαταρκτική μελέτη (conceptual design) του Έργου.

Η έναρξη της κατασκευής του Έργου έγινε το Φθινόπωρο του 2002 και ο προϋπολογισμός του κόστους ανέρχεται στα 50 εκατομμύρια Ευρώ περίπου επιπλέον της αξίας του οικοπέδου. Η κατασκευή γίνεται με το σύστημα της αναθέσεως των εργασιών σε εργολάβους που επιλέγονται κατόπιν διαγωνισμού. Αντιπρόσωπος του Εργοδότη-Τεχνικός Σύμβουλος ορίσθηκε ο κ. Γεώργιος Ζαμπέλας, Αρχιτέκτων Ε.Μ.Π., MSc University College London, Μέλος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης και την διοίκηση του Έργου ανέλαβε ο κ. Γιώργος Παπαδημητρίου, Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π. MSc Strathclyde University of Glascow, σε συνεργασία με τους αρχιτέκτονες κ.κ: Φ. Τσανάκα, Ε. Ιωαννίδου, J. Prablanc και με τον μηχανολόγο κο Α. Τσουκαλά.

Το κτήριο θα έχει ύψος 27 μέτρα και στο εσωτερικό του, συνολικό εμβαδόν 18.000 μ2, προβλέπονται οι εξής χώροι:

Μία μεγάλη αμφιθεατρική αίθουσα 900 θέσεων με σκηνή για συμφωνική ορχήστρα, θεατρικές παραστάσεις, όπερα, χορό, κινηματογράφο, διαλέξεις, φιλοξενία συνεδρίων υψηλών απαιτήσεων, κλπ.


Μία αίθουσα 220 θέσεων για μικρότερες μουσικές, θεατρικές ή χορευτικές παραστάσεις, διαλέξεις, ειδικές κινηματογραφικές προβολές (multimedia - virtual reality), φιλοξενία συνεδρίων υψηλών απαιτήσεων, κλπ.

Ένας όροφος για εκθέσεις έργων τέχνης εμβαδού 700 μ² περίπου
Υπαίθριο θέατρο
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Στούντιο επαγγελματικών ηχογραφήσεων
Εστιατόριο με υπαίθριο χώρο για καλλιτεχνικές παραστάσεις χωρητικότητος 200 περίπου θέσεων
Βοηθητικοί χώροι και χώροι δεξιώσεων
Υπόγειοι χώροι εναποθηκεύσεως και σταθμεύσεως αυτοκινήτων για τους χρήστες
Οι προγραμματικοί στόχοι της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών είναι πολλαπλοί. Περιλαμβάνουν την παραγωγή σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού και την εξαγωγή του στο εξωτερικό, παρέχοντας στους Έλληνες καλλιτέχνες ένα εργαλείο δουλειάς, έναν άρτιο πολιτιστικό χώρο για να αναδείξουν την τέχνη τους εντός και εκτός Ελλάδας.

Η λειτουργία της Στέγης θα προσφέρει τη δυνατότητα σε ξένους δημοσιογράφους, κριτικούς, διευθυντές πολιτιστικών δρώμενων να γνωρίσουν από κοντά τη δουλειά των Ελλήνων καλλιτεχνών. Παράλληλα, θα δοθεί η δυνατότητα στους Έλληνες καλλιτέχνες να χρησιμοποιήσουν το δίκτυο πολύτιμων συνεργασιών του Ιδρύματος, που έχουν δημιουργηθεί στο εξωτερικό με την πολύχρονη δραστηριότητά του στο χώρο του Πολιτισμού.
Το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε ότι η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών θα φιλοξενεί επίσης εκδηλώσεις σε συνεργασία με οργανισμούς του εξωτερικού, εφόσον θα παρουσιάζουν ενδιαφέρον για τους Έλληνες πολίτες και ιδίως αν διαθέτουν στοιχεία ελληνικότητας.

Την Δευτέρα 19 Απριλίου 2004 ο Πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης έθεσαν τον θεμέλιο λίθο στην υπό ανέγερσιν Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών επί της Λεωφόρου Συγγρού 109 σε τελετή την οποία παρακολούθησαν προσωπικότητες του πολιτικού, πνευματικού και καλλιτεχνικού κόσμου.